vrijdag 22 juli 2011

Vier kussens met een verhaal

Lieve allemaal,

ik hoop dat jullie genieten deze zomer. Al is het niet van het weer, dan misschien van een goed boek, een lekker glas wijn, vrienden en familie. Momenteel is het weer om met een kussen op de bank te duiken, en dat ga ik straks ook doen.

En nu we het over kussens hebben, laat dat nou het onderwerp van deze blogpost zijn. Deze week ontdekte ik een schitterend nieuw exemplaar van Studio Soil. Toen bedacht ik dat ik de afgelopen tijd meer geweldige kussens heb gezien, allemaal met een bijzonder verhaal erachter..

Crafting Peace

Het vogelkussen is gemaakt in Afghanistan en komt uit de koker van Crafting Peace, een designlabel en filosofie, zoals ze zelf zeggen. Ze werken samen met handwerkslieden in 'fragile countries'.

"We use craft to enlarge compassion in the world: bead by bead, color by color, stitch by stitch."

Mooi he?

Stof enzo

De stapel kussens op de rechtbovenfoto hebben allemaal gemeen: een kant Afrikaans, een kant Nederlands. Ik was weg van deze kussens op het moment dat ik ze zag bij Stofenzo. Hydi vertelt: "Ik mix graag allerlei designs door elkaar. Mijn eerste ontwerp waarin ik dat toepaste, waren de kussens waarin ik waxstoffen met een Afrikaanse print combineerde met een Hollandse boerenbontruit."

Tsjilp

"Omarm de schoonheid van de crisis en geniet van hergebruik. Producten van oude wollen dekens met zoveel mogelijk originele kenmerken, zoals wollabels en festonrandjes."
Zo omschrijft Tsjilp haar handgemaakte producten. Op de dekens losgeknipte zinnen als 'samen', 'niets', 'lief', 'he he', 'gezellig'.

Studio Soil

Het kussen van vintage geborduurde tafelkleden komt uit de vaardige handen van Lisette van Maurik van Studio Soil.

"With vintage, crafts like sewing, crochet and knittg, we create and offer a complete collection of products and inspiration. Always green, always limited and always made or chosen with love".
Een bedrijf met zo'n statement, is dat niet geweldig?

Traditie, verre landen, duurzaam

En zal ik nou nog eens wat vertellen? Ik ondekte dat in vier kussen die ik hier laat zien veel van mezelf samenkomt. Oja, wat dan wel?

Nou, de bovenste twee kussens staan voor verre reizen, buitenlandse culturen. Afghanistan is een land dat me veel ontzag inboezemt. Zo'n bar land, met machtige bergen, heldere rivieren,  eeuwenoude tradities (niet altijd mooie tradities overigens, maar dat is een ander verhaal) en een rijke cultuur. Waar veel mensen nog zo'n innige band hebben met hun natuurlijke omgeving.

De kussens met een Afrikaanse en een Nederlanse kant, tja, die twee kanten heb ik ook.. Na een reis van vijf maanden door West-Afrika in 2003 en een verblijf van drie jaar in Kameroen zit er op mijn Hollandse bastje een laagje Afrika dat er niet meer af gaat :) En dan is daar natuurlijk mijn kleine bijtje Maya, die zowel Kameroen als Nederland in zich draagt.

De onderste twee kussens staan voor mooie Nederlandse traditie, en duurzaamheid. Twee dingen die mij ook na aan het hart liggen.

Zo mooi, die herwaardering van oude technieken en gebruikte spullen. Zelf heb ik het ook steeds meer in huis. Er hangt een gehaakt gordijntje voor m'n raam en ik heb een handgebreid kleed op de vloer liggen.

Wat vind je van deze kussens? Heb jij veel kussens in huis? Ook handgemaakte? Hou je van handgemaakte en vintage spullen?

Nagekomen bericht: bedankt voor jullie leuke reacties! Door problemen met Blogger kan ik niet reageren op blogs, zelfs niet op die van mezelf!!

Message afterwards: thansk for your nice reactions! Because of problems with Blogger I can't react on blogs, not even on my own!!

3 opmerkingen:

  1. Wat een prachtig bericht. Met name de link tussen de kussens en je eigen leven. En uiteraard ben ik ook heel blij dat je stof enzo noemt:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. What a wonderful post! I am familiar with the works of both Lisette of Soil Studio and Hydi of Stof Enzo. I actually now own one of Hydi's pillows. I feel now that I have a bit of Dutch love and mother Africa in my home is the U.S. I do love and support the handmade movement and vintage is a wonderful touch. Again, this post is a wonderful spotlight on 4 fabulous artists. Thanks for sharing. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ohhh hoe tof!!! Wat een tof verhaal.. Heel bijzonder om te lezen hoe het ene verhaal tot het andere verhaal kan leiden! Dank voor het toevoegen van Soil's kussen!!

    BeantwoordenVerwijderen