vrijdag 8 oktober 2010

Rondeelei

Een mens staat iedere dag weer voor allerlei beslissingen. Bijvoorbeeld, welke eieren neem ik? Meestal haal ik eieren bij de groenteboer en daar hoef ik alleen maar te kiezen uit groot of middelgroot. Kleine eieren doet mijn groenteboer niet aan. Wel zo makkelijk. De eieren komen van zijn eigen kippen en dat geeft een goed gevoel, de boer achter je eieren te kennen. Bovendien kun je de lege eierdozen inleveren, die gebruikt hij weer opnieuw. Ook al zo fijn, eierdozen recyclen.

Vandaag was ik in de supermarkt en bedacht me dat ik nog eieren nodig had. Laat ik ze dan maar een keer hier meenemen dacht ik. Gelukkig kon ik de eerste drie schappen overslaan, want scharreleieren, leerde ik onlangs, maken hun belofte niet waar (of het nou gewone, mais of Omega 3 scharreleieren zijn..). Mijn beeld van vrolijk rondscharrelende kippen spatte uiteen toen ik een kijkje kon nemen in een scharrelkippenstal. Ik kan je vertellen, zo veel te scharrelen viel er niet.

Mijn oog viel op een doos met een plaatje van kippen in een groene wei, genaamd vrije uitloop. Geweldig, die kippen zaten dus niet de hele dag binnen, maar mochten ook nog een een frisse neus gaan halen als ze daar zin in hadden. Maar hee, naast de vrije uitloop waren daar ook nog de biologische eieren. Klonk ook goed. En toen kwam het, op de bovenste plank. Geen rechthoekige, kartonnen doos, maar iets dat leek op builtjes stro (kokos, bleek later), mooi in een rondje gegroepeerd. Het was zo fascinerend dat ik het doosje oppakte en van alle kanten bekeek. Binnenin zaten 7 eieren heel gezellig in een groepje bij elkaar. Op een mooie sticker met uitnodigende kleuren en alle verantwoorde logo's die je kunt bedenken stond: rondeeleieren. Wauw, wat een naam, rondeeleieren.

En het werd nog mooier. Thuisgekomen las ik de beschrijving. Lees mee en geniet:

"In het Rondeel hebben kippen een prettiger leven omdat wij rekening houden met al hun natuurlijke behoeften. Onze kippen kunnen bijvoorbeeld de hele dag vrij naar buiten en naar binnen en hebben alle ruimte om rond te lopen in een beschutte bosrand. Ze lopen op een ondergrond van gras en strooisel en op z'n tijd kunnen ze een zandbad nemen. De kippen hebben bij ons een natuurlijk dag-nacht ritme en krijgen verse mais en granen als voer. We zorgen met het Rondeel niet alleen goed voor onze dieren, maar ook voor het milieu. Het ruime nachtverblijf van de kippen is op een natuurlijke manier goed geventileerd. Bij het Rondeel krijgt de pluimveehouder een eerlijk inkomen zodat hij niet wordt gedwongen tot schaalvergroting. Zo kunnen wij de kippen een goed onderkomen geven. Kom gerust eens langs bij Rondeel om een kijkje te nemen bij onze kippen."

Boer Brandsen
uit Barneveld

Ik viel steil achterover. Beschutte bosrand, een zandbad, man, dat heb ik nog niet eens. Ik had zin om gelijk richting Barneveld te koersen en boer Brandsen en z'n kippen te omarmen. Maar hee, boer Brandsen uit Barneveld, die een luxe resort bouwt voor z'n kippen, dat is vast niet echt waar. Een mooi marketingverhaaltje om er bij de consument de goeiige boer in te krijgen. Mis, boer Brandsen bestaat. Kijk, dit is 'm. Op de website van Rondeel lees ik verder:

Gerard en Jeanet Brandsen runnen gezamenlijk het Rondeel. Gerard verzorgt de kippen en Jeanet helpt bij het rapen en inpakken van de eieren en zij verzorgt de bezoekersruimte.

Nu wordt het echt te veel van het goede. Zoveel schattigs bij elkaar. Je ziet Gerard al lekker door de stal lopen met een emmer mais, terwijl Jeanet de eieren netjes in doosjes van restkokosvezels stopt.

Ben je geinteresseerd geraakt in het Rondeelei, dan kun je die ook volgen op Twitter: ttp://twitter.com/rondeel_ei/



N.B. Welke naam je er ook aan geeft, eieren uit de supermarkt komen natuurlijk altijd van grootschalige pluimveebedrijven. Dat kan natuurlijk nooit op tegen wat kippen in je achtertuin!

1 opmerking: