dinsdag 19 oktober 2010

Das was schon: Keulen

Afgelopen weekend was ik met vriendin E en I in Keulen. We doen ieder jaar een weekendje in een andere stad en deze keer viel de keus op deze Duitse stad aan de Rijn, vol historie en cultuur. En ook vol bier. Kölsch geheten. Ons weekend verliep dan ook voornamelijk van Kaffeehaus naar Brauhaus.
Hoogtepunt was onze avond in de kelder van Brauhaus Fruh am Dom, waar we Duitsers tonnetjes bier en borden zuurkool met Schweinhackze zagen verorberen. We werden bediend door obers die in  blauwe schorten gestoken waren en met een 'bierdienblad' ronddraafden.

Op internet vond ik nog een mooi beschrijving van de Duitse 'drinkcultuur':

Het bier wordt in Keulse brouwerijen, cafés en kroegjes geschonken in een slank 0,2 liter glas: "Kölsch-Stange", ca. 15 cm hoog. De Köbes (Jacobus, bierschenker) loopt de ruimte rond met een Kranz, een soort bierglazenhouder (...). De gast krijgt telkens als zijn glas leeg is, een vol glas. Voor elk nieuw glas wordt op het viltje van de gast een streepje gezet. Als hij geen Kölsch meer hoeft, legt hij het viltje bovenop zijn glas.

Als dat geen historie en cultuur is, weet ik het niet meer ;)


Een bezoekje aan de Dom mocht ook niet achterwege blijven. Zowel van buiten als van binnen is de Dom heel indrukwekkend. Het is een van de grootste kathedralen in Europa. De St. Janskerk in Den Bosch is er niks bij, en die vond ik altijd al groot.. De bouw van de Dom heeft dan ook 632 jaar geduurd!

Als je uit het stationsgebouw stapt torent 'ie hoog boven je uit, een enorm donker sprookjespaleis, vol torentjes en tierelantijnen. Binnen stap je in een wereld van religieuze pracht en praal, meer dan je ooit bij elkaar hebt gezien. Beeldhouwwerken, schilderijen, houtsnijwerk, glas-in-lood, sieraden.. De massa's toeristen deden de heilige sfeer wel een beetje teniet.

Ook een bijzondere sfeer in het naast de Dom gelegen Romeins-Germaans museum. Fascinerend om te lezen over de eeuwenoude geschiedenis van Keulen (in de Steentijd liepen hier al mensen rond!), de Romeinse periode en bijbehorende vondsten te bewonderen - graven, sieraden, gebruiksvoorwerpen. Dat op de plek waar eeuwen geleden wachttorens stonden nu een H&M staat zet je toch aan het denken over de vooruitgang van de beschaving..

1 opmerking:

  1. Haha geweldig ja! Ik was 't alweer vergeten, die streepjes op je viltje. Komt misschien omdat ik toen iets te veel streepjes op m'n viltje had staan... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen