maandag 6 december 2010

Een jaar zonder geld

Goeiemorgen!

Goed weekend gehad? Omdat Maya's middagdutjes de laatste tijd heel uitgebreid zijn (hoe fijn!), kwam ik er gisteren toe een krantenartikel te lezen dat ik al zo'n drie weken had klaarliggen. Voor het in de papierchaos hier in huis verdwijnt, heb ik het kunnen redden en daar ben ik blij om, want het was een heel interessant en inspirerend artikel. Het ging over iemand die bij wijze van experiment besloot te stoppen met werken en een jaar lang 'zonder geld' te leven. Dat klinkt vrijwel onmogelijk, vooral voor de moeder van een jong kind. Maar Carolien Hoogland heeft sinds 1 januari 2010 praktisch geen cent uitgegeven en 'ruilt' diensten om in haar dagelijkse levensbehoeften te voldoen. Haar doel is om na te gaan wat er gebeurt als ze haar activiteiten en werk kiest op basis van haar netwerk en wat ze leuk, interessant en belangrijk vindt. Het gaat haar dus niet zozeer om het leven zonder geld, maar om werk te doen dat ze leuk vindt.

Zo runt ze in ruil voor voedsel en zaken als toiletpapier op zaterdag een koffiehoek in de biologische winkel waar ze altijd boodschappen deed. Voor een boerderij die groentepakketten maakt, is ze vertegenwoordiger in Rotterdam. En bij Eneco heeft ze een advies kunnen ruilen tegen een jaar lang gas en electricitieit.

Hoe stoer is dat? Ik vind het echt een geweldig project. Net als het idee om voor projecten achteraf betaald te worden, op basis van wat de opdrachtgever jouw werk waard vindt (daar gingen andere interviews in het blad over en is ook Caroliene's plan als ze volgend jaar weer aan de slag gaat).

Zou ik zoiets ook durven? Kunnen? Misschien niet zo radicaal als Carolien, maar het is de moeite waard om na te gaan hoe je op een andere manier aan spullen en diensten kunt komen dan met geld. Niet alleen omdat het goedkoper is, maar ook, of juist, omdat het leuk is! Ben benieuwd naar jouw ideeen hierover, dus laat gerust een reactie achter.

Lees hier het artikel over anders belonen en leven zonder geld. 
Carolien Hoogland houdt ook een blog bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten